mandag 17. august 2009

Velkommen til bloggen vår!

Denne bloggen ble startet i ren frustrasjon over manglende informasjon på norsk. Vi var (er!) store tilhengere av gode engelskspråklige blogger som tar for seg miljøvennlighet i praksis på en litt mer direkte og personlig måte enn hjemmesidene til de ulike miljøvernforeningene gjør det. Språkproblemene vanskeliggjorde derimot jakten på en grønnere hverdag. Vi leste f.eks. om kjemikaliefrie alternativer til rengjøring og hud- og hårpleie, men skjønte fint lite av ingrediensene til de nye vidundermiksene som vi bare skulle 'finne i skapet'. Det er mulig vi er litt treige, men savnet var stort etter en side på norsk, hvor man slapp å slå opp eller google hvert tredje ord. Jeg skal ikke avsløre hvor lang tid det tok meg å finne ut av at baking soda er det samme som natron...

Navnet på bloggen var en utfordring. På vår søken i cyberspace kom vi ofte over ordsammensetningen 'simple, green, frugal'. Simple living er blitt et begrep, men det er jo - vel, engelsk. Enkel livsstil gir liksom ikke de helt samme assosiasjonene. Grønn er grei - den kan vi alle henge med på. Frugal er et glimrende ord som direkte oversatt betyr nøysomhet, men ærlig talt - nøysomhet? Det gir assosiasjoner til smålighet, pietisme og gamle fruentimmere med egne bøker for husholdningsregnskap*. Likevel er det jo nettopp disse tingene vi ønsker å skrive om her; en enkel, grønn og nøysom livsstil. Vi fant ut at disse tre begrepene fint kunne brukes, men da sammen med en mer lettvint tittel. Valget falt på Jordnært.

Jordnært har, som vi ser det, to betydninger;

1) det betyr det motsatte av høytsvevende, luftig, livsfjern - m.a.o. realistisk.
2) det betyr nær jorden.

Begge deler er mål vi ønsker å ha i vår hverdag; i hjemmet og måten vi ivaretar og bebor det på.

Vi håper dere etterhvert finner nyttige og inspirerende innlegg på bloggen - og at dere vil være litt jordnære sammen med oss!

*bare for å ha det sagt; husholdningsregnskap er et glimrende (og essensielt) redskap i en frugal hverdag!

Ingen kommentarer: