lørdag 15. oktober 2011

Kompostering!

av Ellen

Kanskje du husker mitt innlegg om Støtte til tøybleier? Der viste jeg en oversikt over hvilke kommuner som gir støtte dersom dere velger tøybleier til barnet. Viste du at det samme gjelder kompostbinger?

Vi hiver ca 25% av maten vi kjøper (!!!). Ja, det er triste greier. Tenke seg at vi kunne spart både penger og miljø ved å planlegge innhandlingen vår - men det får bli et annet blogginnlegg...
Uansett hvor flinke vi er blir det litt matavfall som går i avfallsbingen: potetskrell, halvspiste skiver, epleskrotter osv...  Så hvorfor ikke lage jord av det istedet?
Dette er min kompostbinge. Jeg har valgt en liten binge for vi kaster minimalt med mat. Nedbrytere (eller mikroorganismer) er det som kan lage jord av en epleskrott og annet matavfall. De lever i all jord rundt oss og trenger luft, fuktighet, organisk avfall og litt varme for å ha det bra. Kompostering handler om å lage det best mulig for dem. Er du en liten familie eller kaster lite mat er det lurt å ha en liten binge.

I min kommune er det gode ordninger for oss med binge.
Fra Bir sine sider:
Ved å kompostere kan du oppnå følgende rabatter på renovasjonsprisen i Bergen kommune:
10 % rabatt ved ukentlig henting av restavfall
25 % rabatt ved 14.dagers henting av restavfall
35 % rabatt ved 14.dagers henting av restavfall og deling av restavfallsbeholder med naboen.

Abonnenter som går over til tømmeregistrering av restavfall vil ikke kunne velge en av rabattordningene ovenfor. Renovasjonsgebyret kan imidlertid påvirkes ved at spannet settes sjeldnere ut til tømming. Alle abonnenter som dette gjelder for blir varslet skriftlig om overgang til tømmeregistrering. Dere vil forsatt kunne få et tilskudd på inntil 1000 kr. til innkjøp av kompostbinge og rabattkuponger på kjøp av kompoststrø."

Sjekk ut ordninger i din kommune og se om det ikke er mulighet for tilskudd og rabattløsninger om du tar ansvar for en stor del av ditt egent avfall.
Sjekk ut  LOOP  sine sider og søk på din kommune.

Vi skal komme tilbake med gode tips til god kompost  :)

2 kommentarer:

Balanse sa...

Har du bygget kompostbingen selv, eller kjøpt den? i så fall hvorhen, og hvor mye kostet den?

Jordnært sa...

Hei :)
Jeg har kjøpt min på Tysse faktisk. Der leverte jeg papirene fra bir og fikk avslag på bingen når jeg betalte. Det er nok 5 år siden så jeg husker ikke helt hva den het. Men den er av de minste typene. Tror jeg betalte 1200,- når rabatten var trukket fra :)

Ha ei fin helg!