lørdag 30. januar 2010

Støtte til tøybleier?

Skrevet av Ellen


Hvorfor velge tøybleier?
Engangsbleier til 180.000 bleiebarn i Norge gir årlig rundt 60.000 tonn avfall. Det britiske miljøvendepartementet har sammenlignet miljøbelastningene ved papir- og tøybleier. Testen viser at Tøybleier kommer bedre ut enn engangsbleier. Det er faktisk 40% mindre klimagassutslipp ved tøybleiebruk enn ved engangsbleier. Testen er basert på at et barn bruker 3796 bleier på 2,5 år (i snitt fire bleier for dagen).


bildet er hentet fra Nøstebarn
Fra bir.no:
Bra for barnet:
Forbrukerrådet opplyser at bleier til babyer kan være tilsatt krem, parfyme eller fargestoffer, og at de også kan også inneholde butylhydroxytoluen (BHT). Forbrukerrådet sier videre at dette er funnet i så små mengder at de ikke blir sett på som noen direkte helserisiko, men på den annen side er barnehuden konstant utsatt for stoffet. Forbrukerrådet råder bleiekjøpere til å se etter bleier med det nordiske miljømerket Svanen.

Bra for økonomien:
I en
undersøkelse Forbrukerrådet har gjennomført, anslås årlig kostnad for bruk av engangsbleie til mellom 2.000-5.000 kroner per barn per år. Anslaget er basert på et forbruk av fire bleier per døgn, og prisen varierer avhengig av butikk og landsdel. Dersom en regner en bleieperiode på tre år, så vil bruk av engangsbleier koste mellom 6.000-15.000 kroner per barn.


Men viste du at flere kommuner har støtteordninger for tøybleier?
Liste over hvilke kommuner som gir støtte finner du her.

 
bildet er hentet fra Nøstebarn


Men husk: Skal tøybleiene være et miljøvennlig alternativ er det viktig å være bevist på hvordan man behandler bleiene: vaskemaskinen bør være full når den slås på, tempraturen bør være max 60 grader og bleiene bør lufttørkes.
1 kommentar:

Marthe sa...

Nemlig!Dessuten er tøybleier koselig,synes jeg.Det gir en god følelse å henge dem til tørk,fordi man slipper å bidra til det kjempesøppelberget(også slipper man å gå ut med bleiesøpla i 15 minusgrader;) )