lørdag 15. oktober 2011

Epler - epler - epler!

av Ellen


Deilige deilige langhelg! Ungene og jeg har jobbet litt med epler disse dagene - her er noen av våre oppskrifter :)

Eplemos:

  • 1 kg epler (ferdig skrellet)
  • 1 1/2 dl vann
  • 200 gr sukker

Skrell eplene og del dem i båter. Legg båtene i en kjele og kok dem opp sammen med vannet. La eplene småkoke til de er helt møre.
Ta kjelen av varmen og mos eplene med stavmikser eller en food prosessor.


Så setter du kjelen på platen igjen og heller i sukkeret. Om du ønsker noen eplebiter i mosen kan du kutte 3 - 4 epler i små terninger og helle oppi sammen med sukkeret.
Så lar du mosen koke i 5 - 10 minutter til.


Når du fyller mosen på glass er det viktig å huske at glass og lokk må være kokte og varme. Hell mosen helt opp i glasset, dunk mest mulig luft ut og skru lokket godt på. Da forhindrer du at mosen blir dårlig.
Mosen kan også fryses.

Eplemosen er kjempegod som dessert, som fyll i kaker og på skiven.
Trenger jeg å nevne at dette er en fin julegave til de som har alt? Et glass eplemos med en fin hjemmelaga etikett gjør seg til julefrokostbordet :)



Kjapp og enkel eplekake:

  • 125 g smør
  • 125 g sukker
  • 125 g hvetemel
  • 2-3 egg
  • 1-2 ts bakepulver
  • 4-5 epler
  • 2 ss sukker og 1ts kanel

Sett stekeovnen på 200 gr

Smør, sukker, mel og bakepulver smuldres godt sammen. Pisk eggene lett og rør dem godt inn i melblandingen.
Smør en kakeform (24 cm diameter) og ha bakepapir i bunn.
Bruk slikkepott å ha deigen i formen. Glatt deigen litt ut og legg på eplene.

Vi liker myyye epler på vår kake - men du bestemmer selv :)
Fortvil ikke! Oppskriften er rett! Men når du har røra i formen ser det så tynt å lite ut...
Strø sukker og kanel over eplene og så inn i ovnen.

Kaken stekes på nederste rille i ca 30 min.

Jepp! Denne er så enkel at en 9 åring kunne laget den - hei vent! Det ER en 9 åring som har bakt den!! Bra jobba Oda! Kaken kan serveres varm med is og krem - eller du kan gjøre som oss: spise den varm uten noe med en gang, he he.



Eplete!


Mens Oda jobber med kake og mosen står å plutrer, står minstemann og jeg å kutter skallet som blir igjen i små biter.
Vi legger dette godt utover på stekebrett med bakepapir. Litt kanel på bitene og inn i ovnen.
Ovnen står på 70 gr og varmluft. 
Dette var et forsøk så jeg lot det stå i ovnen i ca 8 timer.


Teen vår ble kjempegod! Og så har små hender laget fine poser til meg :)
Prøv deg litt frem med kanelen. Jeg liker smaken godt og hadde mye på.

En god håndfull epler oppi kokende vann, ta trekke i 10 min og mmmmmmm, herlig!



Restene som blir igjen blir deilig jord til neste år:
Sjekk komposten min! Helt perfekt! Jeg åpner lokket og kjenner ikke noe lukt. Passe tørt - passe temperatur. Dette blir glimrende jord.



Har du noen epler igjen og vil gjøre noe annet kan du jo lage litt pynt? Samme fremgansmåte som teen:


Lykke til :)

5 kommentarer:

Heidi sa...

Så mye godt!

Men får du ikke problemer når du ikke fryser eplemosen? Bestemoren min lærte meg at den blir dårlig så lett at den nesten må fryses,så jeg har ikke prøvd noe annet enn det selv ...

Jordnært sa...

Hei :)
Jeg har aldri fått testet ut holdbarheten helt. Jeg har lagt noen glass i frysen nå, de jeg skal ha til jul. Men ellers blir ting fort spist her i huset ;) Jeg tror hemmeligheten er å få fylt det godt opp og få lokket fort på slik at det hermetiserer seg. Jeg har ikke prøvd å fryse i glass før... Håper det går bra.. :)

Anonym sa...

Mmm, nå skulle jeg ønske jeg hadde et epletre med masse epler på!!
Jeg er kjempeglad i bloggen deres, og takker så mye for all inspirasjon dere gir meg :-)
Gleder meg til å lese mer om kompostering, det er noe jeg kunne tenkt meg å prøve - men det virker ikke bare lett... Var på besøk hos noen med kompostbinge i sommer, og den var skikkelig ekkel med småmark og fluer. Men bildene av din kompost var jo bare delikate :-D
Klem fra KristinB

Jordnært sa...

Tusen takk KristinB! :D
Kompostering bare høres veldig komplisert ut. Jeg skal publisere en liten abc til uken :)

Ha en kjempefin helg!

Hønemor sa...

Her var det mange gode tips! Tar med meg ideen på eplete, kjempelurt!

Ha en flott helg! :-)