torsdag 7. juli 2011

Reparere, Preparere, Justere, Maltraktere...

Av Therese

Dette er innlegget som ville fått min bestemor til å snu seg i graven. Det skal nemlig handle om å reparere klær istedenfor å kaste dem.
"HVA? KASTE klær?!?"
Det er ikke lenge siden det var helt uhørt, ikke engang en problemstilling. Men faktum er i dag at folk: ikke har tid/gidder, det er så billig å kjøpe klær at det er ikke bryet verdt, unger vokser så fort ut av klærne allikevel ("Er den ikke egentlig i ferd med å bli for liten? Jeg kaster den. Jeg tror uansett det holder på å komme et nytt hull på kneet også."). Og - hold deg fast, bestemor: folk vet ikke hvordan man gjør.

Jeg har selv falt for alle argumenter (bortsett fra det siste, kanskje). Argumenter blir jo spesielt overbevisende når de kommer fra en selv, ikke sant? Jeg er særlig svak for billig-argumentet.
For å ta ett punkt om gangen:

Jeg har ikke tid: Det tar mindre tid å lappe et hull enn å dra ut for å kjøpe nytt plagg.
Klær er så billig uansett: Ja, hvorfor det mon tro? Hvem betaler prisen? Arbeidere i fattige land og miljøet scorer nok høyest her, men dette fortjener strengt tatt et eget innlegg. Men én ting må påpekes her: At noe er billig, betyr ikke at den finnes 'litt mindre' enn dyre ting. Den er der. Den er produsert. Man kan få en strømpebukse til 29,- kr, og man kan få en til 329,-. Det har ikke kostet mer, hverken energi-, helse- og miljømessig, å produsere den dyre enn den billige. Noen ganger er det faktisk tvert om. Det er altså ingen grunn til å ha mindre dårlig samvittighet over forbruket fordi man finner billige ting. Tingen er allerede laget og ligger der, et eller annet sted i den store ting-kjeden
Unger vokser så fort ut av klærne allikevel: Arve. Legge opp. Legge ned. Klippe av, forlenge. Se lenger nede i innlegget.
Jeg vet ikke hvordan: Her kommer vi inn. Og mødre, tanter og bestemødre. Og You Tube (det fins en video for alt). Og diverse bøker om stopping og fiksing og sying og ju neim itt.

På Nøstebarn sin blogg finner du bilder og forklaring på hvordan man stopper sokker, samt tips til lapping av klær. Boken Brukt på nytt av Kathrine Gregersen tar også grundig for seg ulike lappe- og stoppemetoder, med gode bilder til.
Men det behøver altså ikke være vanskelig. Så lenge det ikke er klumpete, går det meste bra - det er de færreste som inspiserer undersiden av sokkene dine.

Et hull på oversiden av stortåen på en strømpebukse. Vanlig sytråd og kastesting gjør susen.


Hvem kjenner vel ikke igjen dette?


Og hvor kult er vel ikke dette? :) 
Bomullsstrømpebukser rakner ikke om du klipper foten rett av. Du behøver ikke sy opp noen kant nederst. Ungen har plagget i ett år til. En annen fordel: tights trenger sjeldnere vask enn strømpebukser (du vet, sure tær og sko og sånt).


Sokkene mine i ubehandlet og plantefarget garn holdt ikke lenge. Lærdom: forsterk sålen. Uhellet lot seg heldigvis bøte på, bokstavelig talt. Istedenfor å stoppe, valgte jeg å hekle en lapp og sy den over hullet på hælen. En stund etter kom det hull på tåballen, og jeg heklet en lapp til. Da det gikk hull under den andre sokken, valgte jeg å hekle en hel såle isteden. Deilig og mykt å gå på. Det hadde kanskje vært bedre å strikke et nytt par, men disse sokkene kommer jeg til å lappe på til det ikke går lenger, fordi de var det første sokkeparet jeg strikket, venninnen min har farget garnet, og fordi de er ultrakule :) Man skal ikke kimse av affeksjonsverdi!


Andre barneklassikere:
Bukser som er blitt for korte men ellers passer: klipp av til shorts, eller forleng nederst med en dekorativ stoffremse. 
Trøyer som har fått for korte ermer: klipp av til singlet eller t-skjorte. 
Kjoler som er for små: klipp av skjørtdelen, sett strikk i og du har et skjørt. 
Er jeg i det kreative hjørnet, syr jeg sammen skjørtet fra en kjole og bolen på en trøye og får en helt 'ny', kortermet kjole. 
Hull på knær og albuer: sett lapp på!
Flekker: hekle en blomst og sy på, eller stryk/sy et annet dekorativt merke/lapp på.

Kom gjerne med dine egne tips til hvordan forlenge klærnes levetid!

3 kommentarer:

Tussa sa...

Takk for mange gode tips:) Her stoppes og lappes det aller meste til det ikke går lenger.Eldstegutten sine bukseknær går det ofte hardt utover,og han vil ikke ha "vanlige" lapper på klærne sine lenger.Så til han har jeg kjøpt sånne stryke-på lapper hos Panduro som ser ut som racerbiler,fotballer o.l.Ikke like "grønt" som å bruke en lapp fra et annet plagg,men bedre enn å kaste;)

Mona sa...

Kunne ikke være mere enig!
*Med hensyn til bukselapper som Tussa skriver om, så har jeg succes med at hækle runde lapper til huller på knæ mv. Gerne flere lapper af forskellig størrelse og i forskellige farver. Ellers stryger jeg fliseline på noget stof og klipper selv de 'seje' lapper ud (bil er ret let).
*Når der ikke længere er mulighed for at tøjet kan lappes og genanvendes, kan man klippe lange strimler af det og hækle kludetæpper til gulvene. Jeg klipper strimlerne omkring 2,5 cm brede (eller sætter børnene til det) og bruger en hæklenål på 15 mm - det går hurtigt, og så er det sjovt at se hele familiens aflagte tøj ligge på gulvet og pynte :)
*Der findes gode bøger om genbrug; fx: Kunsten at slagte en trøje: genbrug, filtning og pynt (Do redo - konsten att slakte en tröja) - og en virkelig fin bog lavet at nogle danske piger: Genbrug på den glade måde. Der er fx. opskrifter på at sy tasker, punge, hjemmesko mv af gammelt tøj.

Jordnært sa...

Takk for gode tips Therese! Det var en flott link til Nøstebarns sider. De har jeg ikke sett før. :)

Lurt tips Tussa! Panduro har mye lure greier :)

Jeg har stadig planer om å lage slike Mona. Jeg har noe sengetøy som er gjennomsigtig og utvasket, som jeg har planer om å lage et slikt teppe av. Skal bare gjøre ferdig et annet litt stort prosjekt først... Ellers har jeg et vevet gulvteppe av sengetøy fra min mormor. Tenkte å blogge om det når jeg er ferdig med mitt eget hekleteppe...skal bare bli ferdig med dette sengeteppe først... Ja, dere veit: prosjekter! ;D

Ellen