lørdag 22. oktober 2011

Kjøttfri lørdagskos - vegetarpai med spinat

av Ellen
 
Hvorfor ikke bytte ut tacoen en lørdag med en lekker pai med brød og salat til?


Vi begynner med brødet - som er Brød med kikerter.

  • 20 g gjær (evt 1 pose tørrgjær)
  • 2 1/2 dl varmt vann
  • 1 ss sukker
  • ca 450 g mel til finbakst
  • 1 ss salt
  • ca 200 g kikerter (skyllet og most)
  • 1 ts korianderfrø
  • grovt salt

Rør gjæren ut i det varme vannet, tilsett sukker og salt. La bollen stå i noen minutter.
Ha halvparten av melet i en stor bakebolle og hell vannet over. Bland det hele godt sammen.
Mos kikertene godt og ha dem i deigen sammen med korianderfrøene. Så heller du i resten av melet og knar det hele godt sammen.
La deigen heve, under plast, på et lunt sted i ca 1 time.

Her er brødene mine klare for ovnen.
Sett ovnen på 230 grader.
klem deigen forsiktig sammen og del den i 5 - 6 like store deler.
Bruk kjevle eller hendene og klapp brødene ut.

Strø litt grovt salt over brødene og klapp de forsiktig "fast" i brødene.

Brødene skal ikke etterheve.

Stek brødene på nederste rille i 230 grader i ca 10 min.
Ta brødene ut når de er gyldne og luftige.
Avkjøl på rist.







Pai med spinat


Paideigen:

  • 3 dl hvetemel
  • 100 g smør
  • 3 ss vann
Del smør i små biter og hell melet over. Bruk food processor eller hendene til å smuldre dette sammen. Ha oppi vann og jobb dette raskt sammen. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskapet i ca 30 min.



Fyll:
  • 1 pose spinat
  • 6 -7 ferske sopp
  • 1 rød paprika
  • en god bunt brokkoli
  • hvitløk (etter smak)
  • soltørkede tomater
  • 3 egg
  • 3 dl melk/matfløte
  • salt og pepper (etter smak)
  • 2-3 dl revet ost
Kjevl eller trykk ut deigen. Kle bunn og kanter på paiformen (min er 26 cm i diameter). Prikk med en gaffel i bunnen. Forsteik bunnen i ca 10 min ved 225 grader på nederste rille.

Spinaten skylles godt i rennende vann. Så hiver jeg det i en stekepanne sammen med ca 1 dl vann og en ss smør. Stek/damp spinaten til den har "falt sammen". 
Jeg legger spinaten tilbake i dørslaget så den får renne av seg.
Så steker og krydrer jeg soppen.

Jeg legger grønnsakene i lag på lag i paiformen. Først sopp og paprika, så danderes spinaten over. Deretter en godt lag med brokolli. Masse brokkoli! :) Så legger jeg på ost.

Visp egg og melk lett sammen. Så tilsetter du hvitløk og krydder etter smak. Hell dette over grønnsakene.
Så strør du på osten - vips ferdig!
Stek paien ved 200 grader i ca 30 min.

La paien hvile 5 -10 min før servering.

Serveres rykende varm med brød og en frisk salat.

Ha en fin lørdag og god appetitt!


2 kommentarer:

Heidi sa...

Brødene så skikkelig gode ut. Må prøve meg på den oppskriften snart :)

Jordnært sa...

Brødene er veldig enkle å lage, og kjempegode på smak. Jeg har nettopp satt en ny deig som jeg skal ha til dagens indiske rett (spiste lørdagspaien i går). :D