tirsdag 25. oktober 2011

Tips til hjemmekompostering


av Ellen

Vi hiver ca 25% av maten vi kjøper (!!!). Ja, det er triste greier. Tenke seg at vi kunne spart både penger og miljø ved å planlegge innhandlingen vår - men det får bli et annet blogginnlegg...
Uansett hvor flinke vi er blir det litt matavfall som går i avfallsbingen: potetskrell, halvspiste skiver, epleskrotter osv...  Så hvorfor ikke lage jord av det istedet?


Utstyr:

I et tidligere innlegg "Kompostering!" skrev jeg litt om tilskudd og rabattordninger forskjellige kommuner har for hjemmekompostering. Gå inn der å se hvilke ordninger din kommune har. 

Du trenger en godkjent binge. Grønn hverdag har en liste på sine sider med anbefalte binger. 
Det er viktig at bingen har god isolasjonstykkelsen på veggene. Minst 50 mm Det må være heldekkende gnagersikker netting i bunnen av bingen og en god isolert bunnplate (min. 50 mm) med luftehull / -spalter. Bingen skal ha et isolert lokk (på min. 50 mm) med luftehull / -spalter. Bingen må også ha et tett ytterlag. Volum på kompostbinge bør ikke være mindre enn 70 liter.

Veiledning på hvordan bygge egen binge finner du her.

Du trenger rørepinne. Jeg har kjøpt meg en høygaffel som fungerer ypperlig. Det er viktig å riste litt på komposten i bingen, siden nedbryterne trenger luft.
Strø er viktig. Selv får jeg rabattkuponger på strø hos Bir, der henter jeg meg noen poser og betaler 50%. 
Jeg bruker også eggekartonger og aviser som jeg har revet i små biter. 






Kom igang.

Det er viktig at du setter bingen på en litt lun plass. Pass på at bingen har gode pustemuligheter under bingen. 
Husk alltid å lese bruksanvisning for din egen binge - de fleste binger har sine egne særtrekk.
De fleste andre binger krever at man legger et 10-20 cm. tykt lag med kvister i bunn. Det er viktig at det kommer luft kommer inn i bingen, og at det ikke blir tett av kompost. Over kvisten legger man et godt lag med strø - 3-5 cm. så kan man legge matavfall oppi.
Det kan ta noen uker før komposteringen kommer i gang. Det går senere hvis det er lite avfall i dunken, eller det er kaldt ute som nå. Du vet nedbryterne er igang når du merker litt varme i bingen. 


Her er bingen min nyvaska og fin. Jeg passer på å reingjøre risten og platen godt. Det er helt avgjørende at komposten min får luft.

Så legger jeg et godt lag med kvist i bingen. 



Dette er noen uker etter. Jeg har hatt mye fruktavfall oppi her nå, og da er det viktig med godt med strø. Når jeg åpner lokket kjenner jeg lite lukt og jeg kjenner en god varme. Perfekt! :)


Daglig drift av bingen:



Alt av matrester kan komposteres. Selv kaster jeg ikke fisk og kjøttrester i min. Jeg har hatt fluelarver i bingen en gang for en stund siden, og hadde litt styr for å få de vekk. Blir det middagsrester er det lett å plukke ut kjøtt/fiskerestene. 

Ellers er 1/3 av alt avfall middagsrester, grønnsaks skrell, gammelt brød og brukte kaffefilter. Om alle hadde kompostert hadde vi spart avfallsbilene for 1/3 av lasten! 

Jeg har et lite spann med lokk som står under vasken sammen med de andre resirkuleringsspannene og restavfallet. Så går jeg i bingen med avfallet et par ganger i uken for å holde en gjevn temperatur. 

1/4 strø på avfallet er en god regel. Men se avfallet litt ann så du holder en fin fuktighet. 

Ta med litt kjøkkenpapir når du går med avfallet. Er det skittent rundt kanten på bingen eller flueegg så tørk det vekk og kast papiret i bingen.

Nå nærmer det seg vinter og da er det noen tips til den daglige driften. Gå gjerne ut med avfallet litt oftere. Merker du en dårlig varme i bingen kan du legge noen flasker med varm vann i avfallet. Et annet godt tips jeg har fått er å helle oppi litt kokende sukkervann - et par kopper. Rør varmen inn i avfallet så kommer det seg. 

Hemmeligheten er en fin temperatur og akkurat passe fuktighet.


Tømming av bingen!

Det vanligste er å tømme kompostbingen når den er full. Jeg legger det øverste laget som ikke er ferdig kompostert legges til side. Resten hiver jeg i trillebåren. Kvistene nederst kaster jeg i hagekomposten og så spyler jeg bingen min godt. Luftehullene i bunnen av bingen spyles ekstra nøye. 
Når bingen er ferdig rengjort, legger jeg tilbake det øverste laget som ikke var ferdig

Noe av komposten i trillebåren graver jeg ned i bedene mine. Jorda kan fint blandes i jorda som gjødsel. Resten legger jeg under verandaen med et gammelt teppe over til ettermodning. Nå er det makkens tur å jobbe med kompostjorden.

Jeg gjør dette litt tidlig på høsten. Da har er jorden under verandaen ferdig til våren og jeg kan bruke jorda til det meste. Selve tømmeprosessen tar meg ca 20 min og så er det 1 gang i året... Bland jorda ut med hagejord, 50-50. Kompostjorda er veldig næringsrik.

Ettermodningen har ført til at mikroorganismene som forsvant under
varmebehandlingen i bingen kommer på plass igjen. 




  • Et tips er å tømme bingen etter en lengre ferie, for eksempel etter sommerferien. Da er komposteringen kommet så lagt at du kan tømme hele bingen, uten å ta av det øverste laget.
 
 
  • For å sjekke om komposten er moden, kan du bruke karseprøven: Legg kompost i en skål, vann godt og så karsefrø. La skålen stå i romtemperatur  tildekket med plast.Plasten fjernes når karsen spirer.  Dersom karsen ikke står som et grønt teppe etter 5 dager, er komposten fortsatt umoden.


Noen vanlige spørsmål:
 
Det lukter vondt fra komposten! 
  • Det er for vått og du må bruke mer strø. Bland tørt strø inn i hele komposten.

Noen ganger er det sopp og mugg på komposte?
  • Komposten er for tørr. Ha litt fuktighet i bingen - gjerne litt vann.

Det er fluer rundt og i bingen?
  • Har du husket å dekke til kjøtt og fisk med strø? Ta knekken på larver med varmt vann, og hell på ekstra strø for å unngå at det blir for vått. Selv unngår jeg både fisk og kjøtt i min binge...
  • Jeg har innimellom fruktfluer i bingen. Pass på at det er god tempratur i bingen, gå oftere ned med matrestene.

Jeg får ikke opp varmen i bingen! 
  • Gi bingen noe med mye næring. Gressklipp feks. Jeg bruker å hive oppi litt sukker evt sukkervann.
  • Gi bingen matrester ofte.
  • Juks litt! Hell varmt vann i store brusflasker og stikk ned i komposten. 

Lykke til!




Ønsker du å vite mer om hjemmekompostering?
Sjekk ut boken Ren jord - en håndbok av Grønn hverdag.
Boken kan bestilles her.







1 kommentar:

Systro sa...

Så flott at de blogger om dette!
Sjølv står bingen min i hagen og har vore i flittig bruk i fleire år, og blomane struttar om sumaren der dei fråtser i omgjort bananskal og dess like. No har Oslo kommune starta innsamling av matavfall, og eg merkar at vegen ut til kompostbingen vart litt lang... Nå vert det ikkje så ofte påfyll i bingen lengre, og då stoppar jo prosessen opp mellom kvar gong. Eg trur eg må definere meg som ein "sommerkomposter", så kan kommunen få klementinskalet i vinterhalvåret.
Men komposteringa gjer ein god følelse av at alt kan koma til nytte, også avfall, og det er godt. Må jammen ta ein tur ut med matavfallet...
Takk for inspirasjonen!Systro