onsdag 27. januar 2010

Vaskenøtter

Skrevet av Ellen


I sommer ble jeg introdusert for noe jeg trodde var "for godt til å være sant": vaskenøtter. Min venninne solgte slike på Vikingmarknaden i Gudvangen - og jeg tok med en pose hjem for å teste ut. Vi er en hektisk småbarnsfamilie med en på 7 år og en på 2 år, så jeg tenkte at jeg kunne iallefall bruke de på mine egene klær...

De er nå testet ut på det meste - og jeg er imponert! Klærne blir rene og lukter rent (ikke syntetisk). Jeg bruker nøttene på alt fra ytterklær til sengetøy. De værste 2 års flekkene er nesten umulig å få vekk med noe som helst, så jeg innrømmer at jeg jukser litt innimellom, og "ulla mi har det faktisk best med milo".
Jeg var litt bekymret for slitasje på klærne, men der kommer vi til eddiken igjen. En liten dråpe eddik gjorde tøyet mykere. Ønsker jeg litt lukt i tøyet drypper jeg noen dråper eterisk olje på "nøtteposen" før jeg hiver klærne til vask. Rent, naturlig, billig og miljøvennlig!

Fra Vaskenøtter.no :
Vaskenøtter (Sapindus Mukorossi) vokser i India og Nepal. Skallet til disse nøttene inneholder stoffet saponin, som virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann. I og med at vaskenøttene ikke inneholder kjemikalier, er de spesielt godt egnet til vask av klær som kommer i kontakt med huden. 


Å vaske klær med vaskenøtter er enkelt: 4-6 halve skall (6-8 gram) legges oppi vaskesekken. Det er kun skallene som inneholder saponin, derfor er nøttene allerede knekt og kjernen tatt ut. Legg vaskesekken sammen med vasken i vaskemaskinen, og vask normalt. Vaskenøttene er virksomme ved 30 til 90 grader. Er vannet kaldere, frigjøres ikke saponinen. Skyllemiddel trengs egentlig ikke, men en skvett eddik kan gjøre vasken enda mykere. Etter vask tas nøttene ut av vaskesekken og komposteres. Dersom du vasker på 30-60 grader, kan nøttene brukes to ganger.

Vil du vite mer om vaskenøtter? Trykk her!

1 kommentar:

Maya sa...

Har du fortsatt med å bruke vaskenøtter? Hvordan synes du at det fungerer ift. vanlig vaskemidler?

Jeg har kjøpe en liten eske men ennå ikke fått testet det ut.

Er det riktig at man ikke behøver å koke de dersom de skal brukes til klesvask?