onsdag 27. januar 2010

Noe så enkelt som...eddik?

Skrevet av Ellen


Kast alle sprayflasker ut av vinduet - vi har haugevis av dem: til kjøkkenbenken, flisene på badegulvet, badekaret, dusjen, glassplaten på stuebordet, parkettgulvet, vinduene, toalettet osv osv...
Vi sparer miljø, vi sparer masse penger og oppskriften er enkel:
  • 1 sprayflaske
  • 1 del eddik
  • 3 deler vann
  • (evt saften av 1/2 presset sitron)

Dette er en standard blanding som du kan bruke til alle flater i huset. Det blir rent og dreper bakterier. Vinduer, bord, benker, speil, fliser osv osv.  Skulle det være flekkete og veldig skittent i badekar, dusj eller rundt vasken - strø litt natron på kluten og gni lett. Flekkene forsvinner lekende lett.

Jo, det lukter eddik. Men eddiken lukter bare når den er våt, så straks den er tørket lukter det bare...rent.
Selv syntes jeg det var godt å bli kvitt blandingen av 10 forskjellige syntetiske lukter, men innimellom er det godt å presse litt sitron i blandingen. Da blir det en svak citrus duft i kjøkkenet.

Press resten av sitronen og hell i vannet du serverer til middagen, men spar noen dråper til ryddingen etterpå.
Når kjøkkenvasken er ren og vasket (med eddikvann) heller du sitrondråpene på kjøkkenkluten og gnikker litt på vasken. Da skinner den som en sol + at kjøkkenkluten lukter godt og er bakteriefri.

Her er noen gode tips fra Greenpeace

Avløp

Avløp kan holdes åpne, rene og luktfrie uten bruk av etsende avløpsrens. Bare man følger to grunnleggende regler: Hell aldri flytende fettstoff i avløpet og bruk alltid avløpsrist.

  • Bruk denne forebyggende metoden en gang i uken: Bland 1 kopp (250 ml) natron og 1 kopp (250 ml) salt. Hell ¼ kopp (60 ml) av denne blandingen i avløpet etterfulgt av en kanne kokende vann. Skyll deretter med kaldt vann. Gjør du dette en gang i uken vil avløpet alltid være åpen og luktfri.

  • Hvis avløpet er tett, hell ¼ kopp (60 ml) natron i avløpet etterfulgt av ½ kopp (125 ml) eddik. Vent til det har sluttet å frese og skyll med kokende vann. Som en siste utvei kan du bruke en slamsuger som du kan få tak i hos de fleste jernvarehandlere, men være oppmerksom på at det kan skade rørene.

  • Ikke skyll hår som blir liggende igjen, eller som har blitt fanget av avløpsristen, ned i avløpet.


Badekar og fliser

Det fleste typer fliserens som er på markedet gjør mer skade enn godt fordi de inneholder klor som irriterer øyne, nese og hud. Klor er en av de farligste kjemikaliene som havner i kloakksystemet.

  • Til rengjøring av baderommet brukes stiv børste og enten natron eller det milde rengjøringsmidlet sammen med natron. Skyll med varmt vann.

  • Til områder med hardt vann brukes eddik eller sitronjuice for å løse opp mineralavleiringer. På vanskelige områder kan man bruke en gjennomvåt klut som man lar ligge på området i noen timer før man skrubber.

  • For å fjerne skimmelsopp og mugg, skrubb flisene og tørk over med en klut med eddik. Skrubb en gang til til slutt.

1 kommentar:

Jordnært sa...

...og flere natrontips kommer vi tilbake til!