onsdag 17. februar 2010

Kjøttfri mandag = 360 000 biler

Skrevet av Ellen

Det var første da vi fikk unger at vi ble mere bevisst på hva vi dyttet i oss her i huset. Før det var det litt mer "kjappt og greit" (som betyr det samme som forrgje uke - vaner - vaner - vaner...). Da eldste jenta ble stor nok til å spise måtte jeg forsøke å introdusere mest mulig smaker, farger og konsistenser.
Jenta er nå 8 og spiser det meste - bortsett fra sopp ("jeg HATER sopp"), helt greit. Man skal ikke like absolutt alt. Vi forsøker oss frem, og det meste er kjempegodt! Vegetarianer blir jeg nok ikke med det første, jeg er alt for glad i kjøtt til det - dessuten trives jeg best i gråsonene - litt av alt! Men å kutte ned mengdene eller kutte kjøttet en dag i uka kan ha gode resultater både for kropp og miljø.


Fra sidene til Fremtiden i våre hender:
Leder Rajendra Pachauri i FNs klimapanel har beregnet at en person som går over til å spise en vegetarrett i uka, reduserer sine CO2-utslipp med 170 kilo i året. Hvis alle nordmenn gjør dette, tilsvarer det utslippene til 360.000 biler.

Det finnes mye gode bøker med vegetar retter som kan brukes som tilbehør og som egene retter. Selv kjøpte jeg "Den store vegetar kokeboken" (2004), og har laget mye godt fra den. Men det er et flott utvalg av bøker å ta av, du kan finne noen på matoppskrift.no, eller du kan ta en kikk på anbefalingene til Norsk Vegetar forening.

Spar miljøet og server en vegetar rett i morgen :)

Karri ris
2 dl. naturris
4 dl. vann
salt
2-3 ss. olje
1 ss. karri
1 finhakket løk
1/2 dl. cashewnøtter
1 eple
1 paprika
3 tomater

Kok opp risen med litt salt i. Kokes mellom 30-60min (alt etter hvilken naturristype du bruker).

Når risen er klar varmer du opp oljen i en gryte. Tilsett karri, løk og nøtter. Surr i noen min. Ha i eplebiter, strimlet paprika og tomatbåter, bland inn risen. Når alt er godt blandet og har fått kose seg i noen minutter er det klart til servering.

3 kommentarer:

Anne sa...

Flott at du slår et slag for vegetarmat! Hos oss er vi så glad i vegetarmat at de aller fleste dagene er vegetardager og det går uker mellom hver gang det står kjøtt på bordet. Det er jo så mye godt vegetarisk man kan lage :)

Jordnært sa...

Det er så mye godt å lage. Jeg tenkte at dette var jo egentlig ei kjedelig oppskrift - men den smaker veldig godt :D Jeg leste i går om det matkurset du var på i januar. Så herlig ut! Har så lyst å være med på noe slik nå - få litt inspirasjon til middagslagingen. Det er så godt med litt inputt innimellom :)

natalia and family sa...

hei,
snublet inno din blogg. Tusen takk, så deilig å se noen grønn og bevisst i Norge og!
Lykke til videre. JA, vi bruker tøybleier og!
hilsen natalia