onsdag 8. september 2010

Nyper - for den travle...

av Ellen

Jeg står i min svigerfars hage og plukker nyper når nabogutten kommer forbi. "Er det makk i disse?" Joda det er makk i noen, svarer jeg. Men det er jo bare litt proteiner. Bra for musklene dine det veit du... Han ser litt skeptisk ut, men smaker allikevel.

Det er makk i noen av nypene, og frø... 600 gr ble til 400 gr etter rensing. Og så tar det tid. Mye plukk med nyper - men smaken er jo kjempegod! Jeg har laget purè i dag. Jeg har ikke tid til noe "finrensing" av nypene i år, bare å plukke vekk litt proteiner... ;)

Nypene skylles i kaldt vann. Jeg plukker vekk stilk og busk, knekker nypen i 2 og skraper vekk litt frø (og noen makk) med fingrene.
Så koker jeg opp nypene (ca 400gr) i 2 dl vann. Dette lar jeg koke på lav varme i 1 time med lokk. Pass på at det ikke blir for tørt i gryten. Hell evt på litt ekstra vann.

Ta kasserollen av platen og gni små porsjoner av nypene gjennom en sikt og over i ny kasserolle (bruk en treskje eller en slikkepott).
Kok opp den ferdige mose med sukker (ca 1 dl - smak!) og 1 ts presset sitronsaft (evt 1/4 ts sitronsyre).

Ferdig! Jeg elsker mat med dramatiske farger! Dette ser så deilig ut! Har du nyper i hagen vil jeg anbefale deg å bruke rosene til å pynte salaten med. Det er godt og ser slikkelig lekkert ut.
Pass på at glassene er rene. Hell kokende vann  i glassene (og lokkene) for å få vekk bakterier og for å varme glassene. Fyll opp glassene med kokende nypemos og sett lokket på - nå er det hermetisert og varer leeeeenge.

Ca 500 gr halvrenskede nyper
3 - 4 dl vann
2 dl sukker (smak deg frem..)
1 ts presset sitronsaft

Har du tid å renske nypene skikkelig kan jeg anbefale deg å tørke noen i ovnen, så har du te utover vinteren.
Strø bitene utover stekeplaten med bakepapir under. Sett på laaaaaav varme og la nypene stå i ovnen i ca 6 - 10 timer (pass på - dette kommer ann på størrelsen på bitene). Oppbevares på glass.

Lykke til :)

4 kommentarer:

Tussa sa...

Hmm,tror jeg må snike meg bort til naboen på nypeslang...

Peacemaker sa...

Å, namms! Det er vel tid for nyper nå, ja. Synd at de eneste nypebuskene jeg vet om står ved trafikkert vei...

Jordnært sa...

Kanskje de går ann å vaske skikkelig? Ta med deg en spade og knibb med deg en med rot. Så har du iallefall nyper i hagen neste år... ;)

Tussa: "slang" er lov :D
(Jeg maste på naboen i flere uker i sommer om å få rabarbraen - som han sa han skulle bruke selv... den står ennå og råtner.. hmmmmf!)

Hønemor sa...

Hadde aldri trodd at man faktisk kan lage noe godt ut av nyper annet enn te. Kjempefint at du deler dette! :)