onsdag 9. juni 2010

Lokale varer - Gardsbutikken på Stend

av Ellen
bilder av Therese

Det er mange gode grunner til å handle lokale varer. Økologiske alternativer, mindre transport, mindre sentralisering av produksjonen, å hindre nedlegginga av det norske landbruket, å benytte både gode beiteområder og gode jordbruksområder og ikke minst fersk mat!
Jeg er oppvokst på et lite gårdsbruk. Jeg har satt poteter og tatt de opp igjen, sprunget etter kvigene i skogen og stått i siloen på sommeren. Et lite gårdsbruk med melkeproduksjon, hvor kyrene har navn og er ute hele sommeren. Da jeg var liten var det vanlig med slike småbruk. Stedet jeg kommer fra hadde mange slike... Nå er det desverre ikke mange småbruk igjen der, og slik er trenden i hele landet. 
Men jeg liker tanken på min fars gård når jeg bruker melkeprodukter. Jeg liker å tenke at alle kyr har det sånn...

 Vi ferierer mye innenlands og ser det er utrolig mange dyktige og kreative bønder rundt om dette lange landet. De spesialiserer seg på lokale produkter og smaker. Det er en flott måte å holde liv i bygder, gårdsbruk og norsk matkultur. Undredal Stølsysteri har fantastiske oster, Urnes Gard har blant annet en nydelig bringebærsaft som de har begynt å selge på vår lokale Coop butikk (Go Coop!!), jeg har kjøpt grillpølser på Verpelstad Gard og ferske, økologiske grønnsaker kjøper jeg på Gardsbutikken på Stend.

 
 De fleste byer arrangerer  Bondens Marked. Her kan du ta deg turen og boltre deg i lokale produkter og smaker. Selv skal jeg ta turen til Bryggen i Bergen førstkommende lørdag. Bor du i Bodø, Drammen, Kristiansand eller Trondheim er det bare å ta turen på lørdag.
 
 Alle bildene er tatt på Gardsbutikken på Stend
I gardsbutikken finn du  
- økologiske varer 
- eigenproduserte varer frå Stend 
- lokalproduserte varer frå andre gardsbruk og småbedrifter 
- varer elles knytta til jord og planter


Åpningstider i butikken:
man-fre 10 - 19
lør 10 - 15
i mai og juni, frem til 3. juli.


3 kommentarer:

Green-ecomom sa...

Nå fikk jeg kjempelyst til å gå på gardsbutikken på Stend. Tror kanskje jeg skal ta med meg en av ungene en dag og kalle det en dagstur. hehe.

Det er en utfordring til deg i bloggen min :)

Sushma sa...

liker ikke at agurken blir dyrket i plastposer, synes ikke den smaker godt :( og ikke er det så veldig økologisk heller....

Svanemor sa...

Hei. Jeg har en utfordring til deg/dere på min blogg:) http://wwwsvanemor.blogspot.com/