lørdag 22. mai 2010

Reduce, Reuse, Recycle, Repurpose....

Skrevet av Therese

...de fire r'ene i miljøvernerens mantra. Man kunne lagt til et femte: Repair.
Hvor mange av oss kan stoppe en strømpe? Limer hanken på en knust kopp? Lapper hullete bukseknær? Fikser dynetrekk som er raknet i sømmen? 
....Ikke?
Det er jo så mye enklere å kjøpe nytt...
Men som regel tenker vi ikke den tanken engang. Vi kaster på automatikk. Det er det vi er opplært til. Å reparere blir nesten sett på som smålig, gjerrig, fattigslig.
Temmelig sprøtt, når man tenker over det. 
Men saken er at vi tenker ikke over det. De fleste av oss stopper ved 'økonomi', og konkluderer med at vi fint har råd til å kjøpe nytt. For mange ting er jo blitt så utrolig billig. Men prøv dette tankeeksperimentet:
Hvem laget det?
Hvor ble det laget?
Hva er det laget av?
Hvor ender det når du ikke vil ha det lenger?
Tja...
Og så er det den andre biten. Den energimessige, eller hva jeg skal kalle det. Hele 'vibben' rundt det å ta vare på noe du har, istedenfor å kaste det. Det er noe jeg føler veldig sterkt, men ikke kan forklare. For ikke å snakke om gleden over å ikke bidra til konsumkulturen - det føles som et tilfredsstillende 'jeg vant!' hver gang.

Så bli med meg på en liten fotovandring i reparasjonens enkle kunst. Fra et vatteppe som til de grader var 'klar for bosset', til et vatteppe så godt som nytt. Mye bedre, faktisk, fordi det inneholder masse minner fra et 17 års langt bekjentskap, fra jeg traff det i København hos en venninne (som hadde eid det enda lengre).  Lekkert, ikke sant? Begge kortendene var slik. Så fillete at jeg var engstelig hver gang jeg la det i vaskemaskinen. Så fillete at jeg passet på å brette det strategisk sammen når det var gjester i huset.Operasjon Redd Vatteppet Fra København bestod i å ta et lite brukt dynetrekk, klippe 20 cm av bredden og sy det sammen igjen, putte vatteppet inni, sy igjen, og håndquilte noen rader for å holde trekket på plass.
Så var det igjen klart for kos.

3 kommentarer:

Anne sa...

Jeg blir så glad av slikt - ren gjenbruksglede :D Fint ble det også!

Pust sa...

Jeg har lært ett ord til - refuse :) men hadde ikke hørt om repurpose :) Kjekk å huske den der.

Jordnært sa...

Refuse,ja! Har sett det - det finnes mange fler også! Opprinnelig var det visst bare tre, disse tre minus repurpose.
Therese :)