mandag 31. mai 2010

Kjøttfri mandag - vegetarpai

av Ellen

Middag ute i det fri! Vegetarpai med baguetter og hummus.

Paideigen:
  • 3 dl hvetemel
  • 100 g margarin
  • 3 ss vann
Del margarin i små biter og hell melet over. Bruk food processor eller hendene til å smuldre dette sammen. Ha oppi vann og jobb dette raskt sammen. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskapet i ca 30 min.

Fyll:
  • 1 stor squash
  • 4-5 vårløk eller 1 purreløk
  • hvitløk (etter smak)
  • soltørkede tomater
  • sopp (ca 2 ferske)
  • 3 egg
  • 3 dl melk
  • salt og pepper (etter smak)
  • evt en god bunt fersk basillikum 
  • 2-3 dl revet ost
Kjevl eller trykk ut deigen. Kle bunn og kanter på paiformen (min er 26 cm i diameter). Prikk med en gaffel i bunnen. Forsteik bunnen i ca 10 min ved 225 grader på nederste rille.
Vask og skjær grønnsakene og fordel ned i paien. Jeg hadde noen aspargestopper i kjøleskapet som jeg la oppå - vegetarpai kan lages av det du har liggende i kjøleskapet. Smak deg frem!
Visp egg og melk lett sammen. Så tilsetter du hvitløk og krydder etter smak. Hell dette over grønnsakene.
Så strør du på osten - vips ferdig!
Stek paien ved 200 grader i ca 30 min.

Som bildet viser hadde jeg bare skivet ost i huset. Det går greit, men paien blir ikke like fin..

I tillegg serverte jeg baguetter stekt i olivenolje med geitost og hummus. Ja, jeg serverte denne retten på lørdag, he he. Som mandagsrett er det kanskje bedre med en salat... Men her er Ingrid Espelid Hovigs herlige hummus:
  • 1 boks kikerter (400 g)
  • 2 hvitløksbåter (jeg bruker litt ekstra...)
  • 2 ss sennepsfrø
  • 1/2 dl olivenolje
  • 2 ss presset sitronsaft
  • 2 ts salt
  • 1 - 2 krm kajennepepper
  • 2 - 3 ss vann
Sil kikertene. Kjør dem jevne i en foodprocessor/stavmikser sammen med sennepsfrø og hvitløk. Tilsett olje, sitron, salt og pepper. Spe med litt vann om den blir for fast.
God til brød og knasende grønnsaker!

God appetitt!

2 kommentarer:

Tussa sa...

Den der tror jeg at jeg prøver meg på i morgen!Det ser kjempegodt ut:)

natalia and family sa...

hei,
fantastisk bloging om kjøttfri mandag, dere gjør en fantastisk jobb.JEg skal prøve din pai. Hommous elsker vi allerede! Og falafel, spiser dere det?

Du spurte en gang om disse kokosnøtt fuglemat holderne....
http://hardangerzenliving.blogspot.com/2010/01/winter-wonderland.html
Åpne nøtta, spis innmaten. Borr tre hull i en trekant formasjon. Heng opp. Den surrer litt, men da får fuglene en tur på karusell...

Den andre siden av kokosnøtta, den med hull, er en genial sandkasse kopp.

God vår!