mandag 13. juni 2011

Inn i hampen for en plante!

Av Therese


Følgende artikkel er en kronikk jeg skrev til Bergens Tidende i 2001, om en av verdens største nyttevekster; Cannabis Sativa. Hamp og økologisk mat var en gang i tiden mine hjertebarn. Kjekt å se at kronikken fortsatt brukes som kilde i mange sammenhenger (bl.a. på Wikipedia og Unge Venstre sine nettsider), selv om den strengt tatt burde vært oppdatert, særlig i forhold til hvor man får kjøpt hva. Det er en glede å se at verden har gått fremover på de 10 årene som er gått siden da. Både Helsedepartementet, tidligere landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen og Venstre har gått i bresjen for å oppheve forbudet mot industriell hamp. I tillegg jobber en gruppe norske bønder aktivt for saken. Antageligvis ligger legaliseringen like rundt hjørnet - vi håper iallefall det, for myndighetenes motargumenter er preget av sørgelig uvitenhet og begynner å bli rett ut pinlig. Norge er nå det ENESTE landet i Europa som forbyr bøndene å dyrke industriell hamp. Mer info følger under artikkelen.   
                                                      
                                     Hamp - en glemt ressurs

 "Hvilken bonde som hel gård besidder og ikke sår en skæppe hampefrø og den, som halv gård besidder, en halv skæppe hampefrø, bør af sin husbond tiltales og straffes som en modvillig og ulydig tjener, med mindre han beviser at han ikke har tjenlig jord dertil." 
                                                                                                    Christian Vs Danske Lov av 1683


Visste leseren at det ble funnet hampefrø i en skinnpung båret av Osebergdronninga (år 850) i Osebergskipet? At på 1800-tallet tok folk i Gausdal hatten av og hilste i respekt når de gikk forbi en hampeåker? At visse særlig fine hampesorter kaltes det hvite gull? At hamp i norsk tradisjon symboliserte begynnelse og slutt, da det var det første og det siste folk ble svøpt i her i livet? Visste du at det har vært dyrket hamp i Norge siden vikingtiden og frem til midten av 1900-tallet? Hampen ble brukt til tauverk, fiskegarn, klær og andre tekstiler, men størsteparten av avlingene gikk allikevel med til å produsere seilduk. Ovenstående sitat viser kong Christian V av Danmark-Norge sitt påbud til bøndene om å dyrke hamp i 1683. Han var bekymret over at svenskene solgte store deler av hampeproduksjonen sin til sjøsamer istedenfor til danske og norske handelsmenn, noe som gikk ut over den dansk-norske flåten. Behovet var nemlig så stort at den dansk-norske produksjonen ikke dekket det, og i årene 1870-1874 importerte Norge alene over 18 tusen tonn hamp. De siste fem årene før 2. verdenskrig importerte vi nesten 20 tusen tonn, og eksporterte over tre tusen tonn ferdig tauverk. 


Hampeprodukter fra The Body Shop


Hamp er en gren av Cannabis Sativa. Den er ikke rusgivende, men hampens stilker, frø og blomster har over 25.000 andre bruksområder. Den har vært brukt av oss mennesker siden tidenes morgen og over stort sett hele verden, grunnet dens unike anvendelighet og ekstreme hardførhet. En plante som har vært dyrkbar over store deler av Fjellsiden her i Bergen (til bruk i reperbanen i Sandviken) må absolutt kunne kalles levedyktig! Helt frem til 1945 var den en av verdens viktigste kilder til fiber og vegetabilsk olje. Som kuriosa kan nevnes at USAs første president, George Washington, i tillegg til Thomas Jefferson, var hampebønder. Uavhengighetserklæringen ble skrevet på hampepapir, det første amerikanske flagget var av hamp - så også de første Levis-bukser. Den i ettertid kanskje mest oppsiktsvekkende bruken av hamp var det derimot Henry Ford som sto for. I 1942 produserte han en bil hvis karosseri hovedsakelig var laget av hamp (fra Fords egne åkre), og bilens drivstoff var hampefrøolje. 


Dessverre ble det en slutt på denne miljøvennlige kreativiteten etter 2. verdenskrig, da forbudet mot marihuana kom fra USA. Tragisk nok ble hamp satt i samme bås som marihuana. Forbudet kom egentlig gradvis i de ulike stater allerede fra 1920-årene og fremover, men ble midlertidig opphevet under krigen da militæret fikk økt behov for tauverk og tekstiler. Kampanjen "Hemp for Victory!" skulle få bøndene til igjen å dyrke hamp. 
Både hamp og marihuana tilhører arten Cannabis Sativa. Forskjellen ligger i måten plantene blir dyrket på: hamp plantes tett for å frembringe en grov plante med én kraftig, fiberrik stengel og få blader, mens marihuana er buskete og trenger mer plass og sollys. Det er denne forskjellen i dyrkingen som avgjør mengden av det rusgivende stoffet i planten, THC. Marihuana inneholder ca. 2 prosent THC, mens hamp inneholder ca. 0,3 prosent. Det betyr at for å bli høy på hamp, må man røyke en joint på størrelse med en telefonstolpe - på få minutter ... 


Mine egne hjemmebakte knekkebrød med hampefrø.


Etter mange år i mørket, skubbet til side av fordommer, billig bomull, syntetfibrer og sterke økonomiske og politiske interesser, er hampen endelig blitt gjenoppdaget og er på full fart inn over Europa. Hovedgrunnen til dens økende popularitet er miljøaspektet; 


* Hamp er en av verdens mest fornybare ressurser. Den vokser "som ugress" og tåler harde klima. 
* Hamp er en av naturens mest effektive produsenter av olje, fiber og protein. 
* Hamp har over 25.000 bruksområder, deriblant papir, biologisk plastikk, smykker, olje, kosmetikk, drivstoff, husbygging, biteringer, snop, shampo, pasta, leppepomade, medisin, kosttilskudd, sandaler, tapet, bleier, lommebøker, etc., etc., etc. ... 
* Hamp overgår de fleste andre råvarer i kvalitet - bl.a. er hampetekstiler opp til ti ganger mer slitesterk enn bomullstekstiler, og puster bedre enn bomull. Papir fremstilt av hamp er også langt mer slitesterkt. 
* Hamp kan dyrkes helt uten sprøytemidler, mens f.eks. bomull er ansvarlig for 25 prosent av alle sprøytegiftene i verden. 
* Hamp gir 200 prosent større avling til tekstilproduksjon enn bomull. 
* Hampeoljen inneholder naturens mest perfekte kombinasjon av de essensielle fettsyrene Omega 3 og Omega 6. 
* Hampefrø er naturens mest komplette proteinkilde. 
* Hamp har en livssyklus på 100 dager, mens trær til papirfremstilling bruker 50-500 år på å vokse opp igjen. 
* Hamp gir 4 ganger så mye papirmasse over en 20-årsperiode. 
* Hamp bruker mellom 1/5-1/7 av de forurensende kjemikaliene brukt under papirfremstilling og trenger ikke klorbleking. 
* Hampepapir kan resirkuleres 7 ganger; tremassepapir kun 4 ganger. 
* Hamp kan bli til trekull og metanol (biobrensel) og således erstatte kull og diesel. 


Hampeprodukter fra Sanabona. Bilde FNH/Kim Gebecke.

Når vi vet at hamp langt på vei kan dekke verdens behov for papir, tekstil, mat, drivstoff og byggematerialer, er det vanskelig å forstå hvordan forbudet kan opprettholdes overhodet. Nærmere en "mirakelplante" kommer vi neppe. En av påstandene fra hampens motstandere har vært at det altfor lett vil kunne dyrkes ulovlig marihuana blandt hampeplantene - noe vi allerede har sett er en umulighet pga. deres ulike krav til dyrking. Av de to er hamp dessuten den dominante planten, og vil forringe THC-innholdet i marihuanaplanter hvis de plantes ved siden av hverandre. Registrerte hampeåkre blir i tillegg gjenstand for inspeksjon av myndighetene. 
En mer sannsynlig årsak til opprettholdelsen av forbudet, er papir/tekstil/den kjemiske industriens økonomiske interesser; en konkurranse fra den lettdyrkede, lettforedlede hampen er lite velkommen. Gjennom hampedyrking vil bønder verden over kunne overta mange av disse industrienes oppgaver, og derigjennom finne seg en ekstra inntektskilde - det gjelder bønder i den 3. verden så vel som norske småbruk. 


Tegning som viser noen av bruksområdene til cannabisplanten.


Mens hampedyrkingen aldri har opphørt i land som Russland, Ukraina, Ungarn, Spania, Italia og Frankrike, har dyrkingen nå blitt gjenopptatt i andre land som England, Tyskland, Finland, Danmark og Holland - med subsidier fra EU (faktisk er det hampedyrking som gir størst støtte pr. areal fra EU). I Canada har det vært dyrket hamp i mange år. 


Garnbutikken House of Hemp i Storbritannia.


Industriell hamp kan redde skogene fra dagens rovdrift. Den vil kunne bli et levebrød for mennesker verden over, og opprette mye av ubalansen forårsaket av dagens forurensing. Det er derfor en lettelse å se at planten endelig er på vei mot legalisering i flere land. En økende miljøbevissthet hos folk bærer mye av grunnen til dette. Men mens en rekke europeiske land samt EU-kommisjonen foreslår at forbudet mot industriell hamp blir opphevet, forblir Norge sterkt påvirket av USAs holdninger. Og mens marihuanaens skadevirkninger har vært motstandernes hovedargument nr. 1, er det ganske ironisk å se at det nettopp er rusaspektet og de store forbrytersyndikatene som har blitt tatt vare på gjennom forbudet. De over 25.000 andre virkeområdene synes å ha gått i glemmeboken. 


Damejakke i 55% hamp og 45% økobomull fra Stormberg.


Selv om dyrkingen fremdeles er forbudt i Norge, er det ikke forbudt å importere fra andre land. Det finnes enkelte utsalgssteder for hampeprodukter. De fleste kjenner sikkert til Body Shop sin kampanje, "Hemp is Hope", som møtte massiv motstand da den kom til Norge. Til tross for dette kan man altså fremdeles få kjøpt såpe, leppepomade, massasjeolje, fuktighetskrem m.m. i Body Shop sine butikker. På Witchy Bitchy Beauty Spot på Nikolaikirkeallmenningen kan man få hampemel, shampo, frø, kjærlighet på pinne m.m. Hippopotamus lager hampepapir. Ellers har vi i alle fall to butikker i Norge som er rene hampebutikker; Hemp House i Oslo og Missing Link i Stavanger. Disse selger også over internett, og har alt fra klær til snowboard og papirprodukter. 


God handlelyst!


AV THERESE KRZYWINSKI,TIDL. LEDER BERGEN ØKOMATRING
__________________________________________________________________________________


Vær med å arbeide for at industriell hamp skal bli lov å dyrke i Norge! På Facebook finner du følgende grupper du kan støtte: Legaliser industriell hamp, som er et privat initiativ, og Foreningen for Norske Hampebønder (FNH) sin side HAMP www.hemp.no. Anbefaler dere forøvrig å gå til FNH sin hjemmeside for mer info om planten, dens bruksområder og den politiske utviklingen i Norge.


FNH på besøk i en hampeåker i Sverige. Bilde FNH/Kim Gebecke.


Litteratur for videre lesing: 
Inn i hampen av Jan Bojer Vindheim, 2000.  
Hamp av Sondre Båtstrand, 2003. 


Hemp converse fra inhabitat.com 

13 kommentarer:

Mister sa...

Veldig bra artikkel, nå må vi bare få flere til å lese dette så de forstår dette :) Thumbs up..!

Jordnært sa...

Takk skal du ha! Er helt enig, det var derfor jeg trakk den frem etter så mange år :)

Anonym sa...

Veldig bra at noen setter fokus på det possitive med Cannabis, og ikke bare løgner og nedslående propaganda.

Anonym sa...

Flott artikkel, håper kongen snart legaliserte hamp! :-)

Elisa Sawyer sa...

Dette er sant liv vitnesbyrd om helbredelse av kreft med
olje cannabis http://cannabisoilcurecancer.blogspot.no/

anita Gozukars sa...

Min mor ble diagnostisert med Stage IIB livmorhalskreft, så jeg kastet bort en masse penger i årevis for behandling, før jeg så i phoenixtear.ca på internett som cannabis olje kan kurere all kreft, jeg prøvde å se etter en måte å få Rick Simpson Olje og endelig en venn av meg som han hjalp via e-post: ricksimpsoncannabisoil@hotmail.ca fortalte meg hvordan å nå ham og få oljen, jeg var i stand til å sende ham og kjøpte oljen, begynte min mor å ta den på 12. januar og ære være Gud hun ble helbredet i april etter at hennes siste skanning, ville jeg ønsker å takke Dr.Eric Oliver for den tiden han tilbrakte i å få denne oljen til å redde liv hans e-post er ricksimpsoncannabisoil@hotmail.ca, fungerer oljen for all type kreft, og det er verdt det.

anita Gozukars sa...

Min mor ble diagnostisert med Stage IIB livmorhalskreft, så jeg kastet bort en masse penger i årevis for behandling, før jeg så i phoenixtear.ca på internett som cannabis olje kan kurere all kreft, jeg prøvde å se etter en måte å få Rick Simpson Olje og endelig en venn av meg som han hjalp via e-post: ricksimpsoncannabisoil@hotmail.ca fortalte meg hvordan å nå ham og få oljen, jeg var i stand til å sende ham og kjøpte oljen, begynte min mor å ta den på 12. januar og ære være Gud hun ble helbredet i april etter at hennes siste skanning, ville jeg ønsker å takke Dr.Eric Oliver for den tiden han tilbrakte i å få denne oljen til å redde liv hans e-post er ricksimpsoncannabisoil@hotmail.ca, fungerer oljen for all type kreft, og det er verdt det.

Bjørn Weiseth sa...

Vennligst høre min historie hvordan kreft ønsket å ta livet mitt måneder tilbake, er Austine Fred en enkelt far av to sønner fra Norge, hadde jeg vært kjempet kreft for de siste 8 år, og jeg endelig utrydde den med olje cannabis ved hjelp av Rick Simpson , E-post: ricksimpsoncannabisoil@hotmail.ca, som jeg kontaktet noen måneder tilbake om min kreft, først trodde jeg det ville være svindel på grunn av ryktene som har pågått i staten nå, før agenten hans kom til huset mitt for å levere Rick Simpson cannabis olje til meg og jeg tar oljen som han instruerte og nå føler jeg meg frisk og ekstra sterk, jeg føler Alive again.My beste råd til kreftpasient der ute er ikke å gi opp, stol på deg selv at du kan gjøre det og tror din kilde, er Rick Simpson en god person, humoristisk også bryr seg om mennesker, han vet hva du føler, når du er med ham du lagre, gir jeg nesten opp, men han ga meg visdomsord og oppmuntre meg til å ta cannabis olje behandling, nå er kurert, livet er så vakker når du har folk som bryr seg.
Takk alle for deres bønner og støtte. kontakte Rick Simpson på sin e-post: ricksimpsoncannabisoil@hotmail.ca.
Bjørn Weiseth

Albjørg Ted sa...

Jeg er ikke i stand til å skrive dette i suksessen mot kreft en eller annen grunn, så jeg ble sendt hit for å utrope frihet Rick Simpson kreft cannabisolje.
Jeg ble diagnostisert med prostatakreft 18 oktober 2013 Jeg ble rådet av legen min at min eneste alternativene var å ha en prostatektomi eller strålebehandling har frø implantert i prostata eller motta vanlig ekstern strålebehandling. Jeg falt. Jeg visste det måtte være andre alternativer som jeg tjener en levende Gud.

Jeg har turnert over hele internett med den største motivasjonen for Guds Ord og så heldigvis oppdaget jeg et vell av informasjon om olje cannabis Rick Simpson kreft.
Jeg stenge ned sin nettside http://www.paramount-oil.tk/ jeg var i stand til å gjøre Cannabis olje ham via hans nettsted: https: http://www.paramount-oil.tk/

Jeg visste da at Herren har besvart mine ydmyke bønner til å gi meg tro.
Behandlingen starter umiddelbart når legen ble gitt til meg med sjekk uke. konsumert og anbefalt dose for midten av november.

Den 26. januar hadde jeg en ny kreftscreening, som besto av en MR med en state of the art 3 Tesla MR-maskin. Resultat - Ingen tegn til kreft! KREFT GRATIS!

En av de tingene som hjalp meg mens du går gjennom alt dette, kan du lese attester og suksesshistorier av dem som har brukt olje og helbredet Og med god mat diett. Nå som denne fantastiske oljen har kurert meg, jeg føler jeg trenger å la andre få vite også. Ta gjerne kontakt med meg, spør hva bør

mer informasjon, kan du besøke det offisielle nettstedet til Rick Simpson: http://www.paramount-oil.tk/ eller kontakt: ricksimpsoncannabisoil@outlook.com jeg kjøpte.

Mail / telefon bestillinger: ricksimsponcannabisoil@outlook.com
Mobil: (+44) 703 194 2647

Takk,

Hempoil sa...

Hello everyone,
High quality cancer cannabis oil on sale at negotiable prices
Cannabis oil on sale at excellent rate
Medical value with an effective treatment
Email: cancermedicationtreatment@gmail.com
Delivery as per customer requirements

Anonym sa...

Jeg vet ikke de rette ordene som uttrykke min takknemlighet at Rick Simpson og hans fantastiske cannabisolje som kurert min sykdom. I mai 2014 og ble diagnostisert av kreft Melanoma, det påvirket min hud og øyne:... Jeg gikk for behandling men til ingen nytte, min familie anbefales å rick hamp olje for min sykdom, i begynnelsen jeg ønsket å kjøpe olje, fordi jeg hadde tvil om det min tolkning av kreft, men etter lese om det og gjøre undersøkelser på nettet, jeg succumbed til ideen, og faktisk det var en fantastisk, cannabisolje med hell kureres min kreft! Etter tre måneder.
Nå er jeg Hale og sunn... Du kan kontakte Rick Simpson han
ricksimpsonmedicalservices@gmail.com

Jeanne Ida sa...

Min kone ble diagnostisert med brystkreft med metastaser bein/lever/eggstokk engasjement, etter så mange Chemo og stråling. Jeg kom over Rick Simpson gjennom flere vitnesbyrd av hans cannabisolje og jeg var i stand til å kontakte ham på: ricksimpsoncannabisoil@hotmail.ca, jeg men cannabis olje fra Rick Simpson og jeg har brukt cannabisolje til å behandle min kone kreft sykdommer de siste 5 månedene. Det har vært ca 4 måneder siden hun sluttet å bruke den. Alle de positive effektene er der fortsatt. Min kone er sunt med ingen kreft i hennes kropp system lenger. I hovedsak kroppen føles som en 20 år gammel jente, mens i virkeligheten hun er 41 år. Innen 5 måneder for å være på olje hun begynte å løse pounds, er sin metabolisme super rask. Hun kan spise burgere på fastfood ledd og fortsatt løs vekt. Hun sove gjennom hele natten, hennes fordøyelsessystemet arbeider bedre enn det noensinne har. Hun har INGEN smerter overhodet. Selv etter å være av meds dette lang. Dette er rett og slett fantastisk. For hjelp e-post: ricksimpsoncannabisoil@hotmail.ca, hun er ikke lenger et offer for kreft og jeg ville elske hver andre kreftpasient ved det å kontakte Rick Simpson hjelp via: ricksimpsoncannabisoil@hotmail.ca hun ikke har kreft lenger, men hun fortsatt bruke hun følger opp medisiner for andre rensing av kroppen systemet. Hun begynte å bruke oljen for å finne sin andre fordeler. Rick Simpson fortalte oss om hvordan han mener oljen kan reversere aldring. Jeg håper det vil sakte ned eller stoppe det helt. Ikke sikker på bruk hva du kan forvente etter langvarig. Jeg vil oppdatere dere til mine funn av Rick Simpson HAMP OLJE. Bruker dette mediet for å fortelle deg at Rick Simpson HAMP OLJE olje vil garantere anstrenge seg alle typer kreft og andre sykdommer. for hjelp epost: ricksimpsoncannabisoil@hotmail.ca

Anonym sa...

Min søster ble diagnostisert med brystkreft og hun var på dødsstedet, med brystkreft i det siste stadiet er nå levende igjen og hun er så sunn nå. Takket være Rick Simpson cannabisolje som vi kjøpte på: Ricksimpsonmedicaloil@outlook.com ble Hemp-oljen vellykket brukt til å kurere min søsters brystkreft innen 3 måneder, som Rick Simpson oppgav. Nok en gang vil jeg takke Rick Simpson for sin fantastiske Cannabis Olje, vi er nå lykkelige familie med min søster tilbake i live, sterk og sunn. Hvis du kan kontakte din egen medisinske epost Rick Simpson på: Ricksimpsonmedicaloil@outlook.com

Med vennlig hilsen,
Mandy Grille