onsdag 30. desember 2009

Resirkulert notatbok

Skrevet av Therese

Selv om vi har 'reklame nei takk' på postkassen vår, sorterer vi likevel mengder med papir. Det kan være gamle regninger som er betalt pr nettbank, konvolutter, emballasje, brev, gamle bursdagsinvitasjoner, mislykket/overflødig printing etc etc. Veldig mye av det som går til resirkulering er hvitt, ubrukt papir - brev med tekst kun på en side, store konvolutter etc. La oss innrømme det: De fleste av oss er ganske sløve når det gjelder å utnytte ting til fulle før det skrotes; både papir, klær og det meste annet.
Hos oss går mye av dette papiret til tegnepapir til barna. En del klippes opp i passende biter, legges i en liten boks på kjøkkedisken, og brukes til handlelapper. Men ønsker man en mer solid, og finere, notatblokk, er følgende forslag like enkelt som det er genialt.

Du trenger:
Papir'søppel'
Noen klesklyper
Vanlig, hvit PVA-lim
Litt bakepapir

Under denne hyllen på kjøkkenet samler jeg alt flatt papir oppi, under (og etterhvert rundt...) en stor papirkonvolutt.
Når den er sånn passe feit, tømmer jeg den og finner det mest anvendelige papiret. Det behøver ikke være blankt på begge sider, tvert imot. Ikke bare utnytter du papiret til siste stump, men det kan faktisk bli ganske vakkert og collageaktig med et frimerke her og litt håndskrift der... Fordel papirene etter størrelse, klipp dem til så de er like store (bruk evt en papirkutter til dette om du har). Legg dem så alle de blanke sidene ligger samme vei. Tykkelsen på notatblokken velger du selv. Samle dem mellom det du ønsker skal være framside og bakside. Dette bør være i litt tykkere papir, evt et postkort eller foto du har liggende. Fest omslaget rundt papirbunken med to klesklyper.
Klem papirbunken sammen mellom to bøker eller treplater, og pensle på et tynt lag med alminnelig vannløselig PVA lim (den hvite 'skolelimen', vet du). Fest på flere klyper.
Legg det hele fra deg og la tørke noen minutter mens du setter på tevann. Fjern så alle klypene (bortsett fra de to på enden) og gjenta limeprosedyren. Sett klypene på igjen og la tørke mens du trekker teen din. Nå har du en halvferdig notatbok, som kun mangler rygg. Dette skjærer du til av et stykke papir (trenger ikke være like tykt som omslaget) og bretter til rundt kanten av boken.
Pensle ryggen med lim og klem fast.
Legg notatboken mellom noe bakepapir (dette for at limen ikke skal trenge igjennom og feste boken til underlaget), plasser en god bunke bøker eller noe annet tungt på toppen, og la det tørke mens du drikker teen din.
Etter en stund (en halvtime, kanskje?) kan du fiske frem den forbløffende, nydelige, miljøvennlige nye huske/handle/el.l.-notatboken din.

Og så kan du gjenta prosedyren og gi bort i gave. Og kanskje eksperimentere mer med omslaget a la collage, så de blir rene kunstverk - made by you!

Ingen kommentarer: